Orginalnost kao sloboda

Piše: Kristina Jurković, hagioasistentica 

Čuli smo više puta kako je svatko od nas original, to nas tako oduševi, premda često zaboravljamo tu istinu o sebi. Čim je osvijestimo, podsjeti nas da smo dragocjeni već samim time što postojimo. Jer baš nitko na ovome svijetu nikada nije postojao kao ti, cijenjeni čitatelju, i nikada poslije tebe neće postojati. Zato svaki tvoj pokret, gesta, osmijeh, izgovorena misao, djelo, odluka, osjećaj i sve što možeš dati ovome svijetu i ljudima koji te okružuju – jedinstveno je i bitno!

Kako živjeti orginalnost?

Dobro je znati i radovati se istini koja kaže da sam original. Ali nije lako i živjeti svoju originalnost! Jer to znači da si drugačiji od drugih. Pa onda u svojoj svakodnevici vidiš kako drugi ne misle kao ti, ne govore kao ti i ne čine kao ti. Često se zbog te različitosti udaljujemo od drugih i oni od nas. Pogotovo kada je u nama ili u drugima nespremnost da se razvijamo, da izađemo iz starih navika i mentaliteta te usvajamo nove. Nije rijetkost i da zaiskri među nama samo zato što različito vidimo stvari, situacije i život.

Čovjek tada može skrenuti u dvije krajnosti. Može izgubiti sebe, glumeći da je netko drugi, samo zato da bi se drugima svidio i tako bio prihvaćen ili da se ne bi previše zamarao argumentiranom obranom istine jer to ipak zahtijeva odvažnost i hrabrost, ali i mudrost. Izvana je tada sve u redu. Ali iznutra takav čovjek doživljava da je izdao sebe, svoju originalnost, stvarnost koja je samo njemu dana da je otkriva svijetu. Svijet tako postaje siromašan i uniformiran. A čovjek nesretan.

Druga je krajnost da čovjek po svaku cijenu želi sugovornicima ne samo izložiti nego i nametnuti svoju originalnu sliku svijeta. Tada postaje neprijatelj ljudi od koga svi bježe ili pred kime se svi pretvaraju. A on sam ostaje siromašan za ono blago koje mu drugi mogu darovati. 

Kako onda prevladati nelagodu u sebi i oko sebe te smoći hrabrosti biti svoj kada je u pitanju obrana istine, ali u ljubavi?

Čovjek to sam ne može nikakvim ljudskim naporima, silama ni ekstra znanjem. To je moguće samo povezivanjem s Apsolutnom Istinom u kojoj je sva mudrost, ali i snaga za svaku situaciju. To je snaga stvaralačkog Apsolutnog Duha koji zahvaća naš ljudski duh i oživljava čovjeka kao osobu, čitav njegov duhovni organizam: život, svijest, savjest, slobodu, povjerenje, intelekt i razum, spolnost, karakter, kreativnost, vjeru, nadu, ljubav, društvenost, interpersonalnost… 

U tom susretanju s Apsolutnom Istinom možemo predavati sve nesporazume, svaki svoj kukavičluk, povlačenje, ali i svaku nesmotrenost, nestrpljivost s ljudima i nametanje. Možemo do kraja svima oprostiti i moliti za oprost sve koje smo razočarali, povrijedili – i tako se osloboditi razarajućeg zla. Možemo dopustiti toj bezuvjetnoj Ljubavi da nas obnovi, rehabilitira, oživi i ispuni svojom mudrošću za buduće „polemike” s ljudima. 

Tek tada primijetit ćemo u sebi duboki mir, staloženost, hrabrost, odlučnost i čvrstoću oko toga da „ja smijem biti ja, original”. Istovremeno u nas ulazi i blagost da u svakom trenu možemo odlučiti zastati s argumentiranom obranom istine ako to čovjek ispred nas tada još nije spreman čuti. 

Tada mogu izabrati ljubav! Vježbati strpljivost i povjerenje. Znati da ipak Stvoritelj, koji me prihvaća i ljubi, vodi moj originalni život I život drugih oko mene i ovaj povijesni trenutak cijelog čovječanstva. 

Mogu odlučiti istisnki živjeti svoju orginalnost, a druge prihvaćati – još svestranije i još svjesnije. I tako dodirivati Smisao života. A sve započinje onim:

Ti! Ti si tu! Znam da si tu! Ti me stvaraš! Evo me! I ja sam tu! Ulazim u Život. Biram život! Ti si Život! Ti-ti…

i veza se uspostavi.

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Kako promijeniti svijet i ljude oko sebe? – Tomislav Ivančić

Kako promijeniti svijet i ljude oko sebe? – Tomislav Ivančić

Next
Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

POD KIŠOM PORUGA “Ništa nas ne čini tako kukavičkima i


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati