Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Piše: Lana Poljak Branisavljević

DAROVANO VRIJEME

Kaže jedna kratka pričica ovako: Bio neki mudrac koji je u svojoj sobi držao veliku uru s njihalom koja bi svakoga sata odjeknula sporo, ali svečano. “Zar Vas to ne smeta?”, upita ga neki učenik. “Ne”, odgovori mudrac. “Prisiljava me da se svaki put upitam: što sam učinio protekloga sata?”.

Uhvatiš li se i ti ponekad, dragi čitatelju, u promišljanju kako upravljaš vremenom, kako planiraš sate i dane i misliš da oni o tebi ovise?

Dovoljna je neka bolest, nemoć tijela da shvatiš da dan nije u tvojim rukama, da nisi gospodar vremena, da nisi ti taj o kome sve ovisi, da sati dobivaju neku drugu “dužinu”.

Kako u tom trenutku sve one stvari i poslovi za koje si mislio da su neodgodivi i važni postaju manje bitni, shvatiš da i bez njih možeš.  I zato me ova priča danas potiče da promislim: A što sam to ja činila u proteklih sat vremena? U što idu moji sati i dani? Ulažem li u ono propadljivo ili pak u ono vječno? Kakvi su moji planovi i vizije koje gradim?

Zapitaj se koliko često se tjeskobno zamaraš malim nebitnim stvarima…Biti svjestan dragocjenosti vremena u kojem jesi i koje je pred tobom i ne dozvoliti da ti sati prolaze površno, mimo tebe, u ispraznim poslovima – to je mudrost života.

Svaka minuta koja ti je dana prilika je za dobre i vedre misli, za odluku za zdravlje umjesto zagledanosti u bolest, za pohvalu, osmijeh…Vrijeme je nama dar i upravo o nama ovisi kako ćemo taj dar prihvatiti i za što ga upotrijebiti.

Hoćeš li naučiti novi strani jezik, pročitati dobru knjigu, igrati se sa svojom djecom, razgovarati sa svojim roditeljima, mužem, nazvati prijatelja u potrebi, otići u šetnju? Kada otkuca sat i podsjeti te da još jedan upravo prošao, što ćeš odgovoriti, na što si ga utrošio? Jesi li se davao ili čuvao?

Neka ti svaki sat ovog dana bude ispunjen smislom, dobrom, plemenitim mislima i djelima.

Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Jesam li ja vjernik?

Jesam li ja vjernik?

Piše: Tomislav Brejar Juha u hladnjaku Prije nekoliko dana sam u hladnjaku našao

Next
„AKO VAS SIN ČOVJEČJI NE OSLOBODI ….“ (6)

„AKO VAS SIN ČOVJEČJI NE OSLOBODI ….“ (6)

Piše: Miroslav Kolovrat Dočekali smo postojanje europskog dana sjećanja na žrtve


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati