SLOBODA OD MOBBINGA

Piše: Branka Patafta

„Treniranje strogoće“ ili, modernije rečeno, mobbing, danas je sve prisutnija i nimalo bezazlena situacija, naročito u poslovnom svijetu. To se psihološko zlostavljanje odražava u 5 poznatih stupnjeva:

1. Neriješen sukob dovodi do poremećaja u međuljudskim odnosima i komunikacija prestaje biti prijateljska.

2. Potisnuta agresija prerasta u psihoteror; osoba se počinje osjećati manje vrijednom, gubi ugled, pravo glasa…

3. Zlostavljana osoba postaje „dežurni krivac“ za sve propuste u kolektivu i na radnom mjestu.

4. Očajnička „borba za opstanak“ žrtve: javlja se kronični umor od izgaranja na radnom mjestu.

5. Osoba ne vidi izlaz iz problema, napušta posao te često obolijeva od kroničnih bolesti i dolazi do psihosomatskih poremećaja.

Ovo je najrealnija i nažalost sve prisutnija situacija sustavnog gaženja čovjekova dostojanstva.

Čovjek je ponižen, uvrijeđen, potišten, nesiguran, nepovjerljiv, preplašen. To su rane na njegovoj duhovnoj duši koje mu oduzimaju svu snagu, gubi središte svojega bića, javlja se očaj, besmisao, ovisnost, osjećaj krivnje, odbačenost.

Bila sam školski primjer iz točke 4., doslovno sam se ubijala od posla kako bih dokazala da sam sposobna i kvalitetna, ali uzalud. Problem uopće nije bio u tome. Što sam više tražila razloge, sve više sam tonula i postajala sve nemoćnija i izgubljenija. I kad svi moji pokušaji nisu donijeli ništa, kada su svi moji napori, dokazivanja i pitanja izgubili smisao i ostali bez odgovora, tada sam (iako uz otpore) svoju situaciju predala u Stvoriteljeve ruke i odlučila prihvatiti tu osobu sa žaljenjem, shvatiti da je slaba i da jedino ako se odlučim na opraštanje toj osobi, mogu izaći iz zla u slobodu.

Taj cijeli hod trajao je godinu dana. Rasla sam i padala, ali nisam odustajala. Polako je iz mene nestajalo gorčine, ljutnje, i javljala se sućut, sažaljenje, dok na kraju nisam počela tu osobu ljubiti i prihvaćati je takvu kakva jest.

Kada sam to doživjela, spoznala sam snagu Onoga koji je u meni i po meni djelovao jer sam se otvorila za dobro, za ljubav, ljepotu i istinu. Postala sam snažna, ohrabrena i duhovno zdrava.

Shvatila sam da imam samo sebe i zato sam samoj sebi bila jedina šansa. Povratila sam pogaženo dostojanstvo, počela sebe ljubiti, usprkos svemu i svakomu, i prihvatiti sebe i svoj život iz ruku svojega Spasitelja.

Ne daj se, čovječe! Stvoren si tako čudesno! Hagioterapija ti istinski pomaže da se vratiš svojim korijenima, svom Stvoritelju, komunikaciji s Njime, s drugim ljudima i sa samim sobom. Ona te podiže na duhovnu razinu i tada postaješ sposoban ozdravljati svoju ranjenu dušu. Ona te usmjerava na dobro, na bitak koji je apsolutno dobro, ljubav, ljepota i istina.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.


Total
0
Shares
Prev
MEDITACIJA ZA TEBE – Tomislav Ivančić

MEDITACIJA ZA TEBE – Tomislav Ivančić

SUDBINSKA SIMFONIJA Bilo je ljeto

Next
Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Za dobar dan – iz pera hagioasistenta

Piše: Lana Poljak Branisavljević PRONAĆI SEBE Dugi niz godina utemeljitelj


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati