Hagioterapija u 21. stoljeću

Iz arhive: prof. dr. sc. Tomislav Ivančić

Hagioterapija u 21. stoljeću? Kažu da će to biti stoljeće duha. Meni se čini da će to više biti stoljeće velikoga povratka Europe svojim trostrukim korijenima, jer to je povratak životu.

Mak Dizdar to izražava u pjesmi:

Potekoh kao potok, pa rijeka i zastadoh: kako da izvoru svome se vratim?

Samo je tako moguće da se Europa oslobodi svojega sumraka i Zapad svoje propasti.

Kršćanin 21. stoljeća bit će mistik ili ga neće biti, rekao je Karl Rahner.

Hagioterapija u svoje 23 godine jasno pokazuje da treba ponovo uspostaviti sintezu uma i razuma, da treba skladno razvijati materijalni i antropološki, duhovno-duševni svijet.

Predugo smo lutali i više ne znamo kako izaći iz užasnih patnji koje su se zgusnule u 20. stoljeću i koje prijete svojim produženjem u civilizaciju bez uma i srca, u bratoubilačke sukobe, u svijet u kojemu je čovjek postao najmanje važan, u kojemu više ne znamo ni desno ni lijevo, ni gore ni dolje jer smo izgubili bitak, Boga, svoje središte. Kako pokazuje Joergensenov pauk – sve je palo u blato.

Hagioterapija ne samo da pokazuje put povratka u čovjekoljubivi svijet nego i liječeći središnje i najopasnije čovjekove rane, boli savjesti, nemoći, krivice i ideološka zastranjenja, omogućuje povratak životu. Ona čovjeka vraća u njegovo središte, gdje se plodno susreću intelekt i ratio, čovjek i Bog, čovjek i priroda, znanost i kultura, imati i biti.

Smatram stoga da je ona medicina budućnosti.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Total
0
Shares
Prev
Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Za dobar dan – iz pera hagioasistentice

Piše: Lana Poljak Branisavljević OČE Stvoritelju moj, Oče moj… Ti ideš

Next
Iskustva sudionika sa online Seminara nove evangelizacije

Iskustva sudionika sa online Seminara nove evangelizacije

Piše: Ljerka Jurkić, evangelizatorica  Protekli je vikend u organizaciji


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati