Razgovor s prof. dr. sc. Tomislavom Ivančićem
Razgovarala Željka Kolar

Na pragu životne zrelosti i registrirajući sve veću čežnju za tim da život ipak podijelim s nedokučivim muškarcem, otkrivam koliko je „treniranje“ neovisnosti, udaljenost i razdijeljenost na muško i žensko težak teret. Zasigurno bi se većina mojih prijateljica i prijatelja s tim složila, no ustrajemo u gradnji neovisnosti o suprotnom spolu; puno promatramo, a čini mi se da premalo toga vidimo; kao da se čuvamo jedni drugih…

Našavši se nedavno u društvu s prof. Ivančićem, znala sam kako ne smijem propustiti pitati ga o toj dubokoj preokupaciji. Ozbiljno je prihvatio temu i izrekao istine od kojih mi se gotovo zavrtjelo u glavi. Nešto od toga sam naslućivala, nešto me iznenadilo, nešto nije bilo lako slušati, ali mi je taj razgovor uvelike rasvijetlio nejasnoće u pogledu muško-ženskih odnosa.

Zašto se kao žensko biće ipak osjećam nepotpunom?

Važnije od tog pitanja čini mi se pitanje: „Tko je to čovjek?“ Dok promatram samo muškarca i samo ženu, ne vidim čovjeka. Pojedinačno oni su tek fragmenti, a tek zajedno čovjek. Biblija već na početku kaže: „Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori; muško i žensko stvori ih.“ Čovjek je cjelina tek kada su muškarac i žena zajedno. U opasnosti smo da svedemo svijet samo na muškarca ili ženu pa se tako događa da su žene pregrube, muškobanjaste, arogantne i agresivne u govoru, premda ne shvaćaju da su takve. Žene silom žele biti jednake muškarcima u svim poslovima, a nemaju te snage, nisu za to rođene. S druge strane, od muškaraca se zahtijeva da budu u kući, njeguju djecu, peru, čiste… da budu kao žene, a oni to ne mogu. Rezultat je da muškarci strahuju od vezivanja pa bježe u alkohol ili drogu, ili ostaju s majkama, odgađaju ženidbu ili se uopće ne žene, ili bježe u karijeru… Tako se žena osjeća osamljenom, napuštenom i bezvrijednom, ali i ne razumije muža, ne zna ga vrednovati i ljubiti. No, ostanu li muškarac i žena dva odvojena svijeta, njihova narav ne može biti potpuna i tako čovjek ostaje tuđin samome sebi. Žena treba prihvatiti muškarca u svoj svijet, a on nju uvesti u svoj.

Kako prihvatiti suprotni spol?

Muškarac i žena su dva svijeta i ponajprije treba razumjeti razlike među njima. Uslijed svojih različitosti oni se nikada do kraja ne razumiju. Različiti su ne samo izvana, po tijelu i snazi, već i po boji glasa, po načinu na koji slušaju i čuju, kako govore, kako mirišu… Na ženi su šminka i haljine nešto normalno i prelijepo, a muškarcima to uopće ne pristaje. Deset žena može istodobno govoriti i dobro se  razumjeti, a samo dvojica muškaraca, ako istodobno govore, neće se razumjeti. Muškarac razmišlja diskurzivno, racionalno; treba razmisliti da bi nešto izrekao, i kada nešto čuje, on treba vremena, tišine i mira da bi shvatio. Najgore mi je kada počnem govoriti, a žena mi uleti u riječ…

Muškarac misli kada šuti, a žena misli dok govori. Žena je intuitivna i na taj način sve razumije. Po svojoj psihičkoj konstituciji žena je više usmjerena na osobni i duševni život, a muškarac na objektivni život i ambijent oko sebe. Ali muškarac može intuitivno misliti preko žene, razumijevajući je; i žena može savršeno razmišljati i razumjeti diskurzivno, racionalno, onda kada sluša muškarca. Oni se uklapaju savršeno jedno u drugo i ne smiju se razdvajati.

Žena je srce, a muškarac je vanjština, tijelo. Muškarac je centrifugalan, on je onaj koji ide u svijet i osvaja ga, on putuje i neprestano istražuje, a onda se umoran vraća u svoje središte, u srce, tamo gdje je žena. Žena je njegovo središte.

Žena je centripetalna, ona ide u središte i sva je usmjerena na osobu, ona je sva srce; ona osjeća svaku riječ i svaki dah.

Muškarac treba nježnost žene da bi bio hrabar, i žena postaje hrabra kada ima muškarca iza sebe. Muškarac postaje nježan kada ima toplu ženu iza sebe, tada je siguran i može vladati svijetom. Tko ne razumije ženu, ne razumije ni samog sebe i uopće ne živi. Neizmjerno je važno da razumijemo jedni druge i prestanemo se međusobno osuđivati.

Ako je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku, znači li to da je Bog muško i žensko?

Poštovani, za nastavak čitanja trebate biti pretplatnik.
Ako već jeste pretplatnik