Projekt Centra za hagioterapiju Split

Piše: Ana Perišić, hagioasistentica 

U sklopu kontinuirane suradnje sa školama, ustanovama socijalne skrbi i resornim ministarstvima, centri za hagioterapiju Split i Omiš provode prevencijske programe. 

Ove jeseni Grad Split dodijelio je financijska sredstva Centru za hagioterapiju Split, za aktivnosti na temu „Reci NE ovisnosti“.  Sadržaji će se provoditi u Dječjem domu Maestral i Centru za odgoj djece i mladeži Split, kroz hagioterapijski rad s korisnicima (učenicima od 6. razreda OŠ i srednjoškolcima), njihovim roditeljima i stručnim djelatnicima koji su u direktnom radu s djecom. 

Patnja djece zbog neodgovarajuće roditeljske skrbi  i teških životnih okolnosti odrastanja, uvelike ostavlja posljedice bazičnog nepovjerenja, strahova i nemoći, iz čega se s vremenom mogu razvijati neki oblici poremećaja ponašanja, te time i ovisnosti. Susreti se baziraju na zakonitostima glede dostojanstva ljudske osobe i snazi vrednota. Rad s roditeljima pokazuje se nužnim, budući da su djeca uz njih odrastala i k njima se vraćaju. Stoga ozdravljanje ranjenog povjerenja ima iznimnu važnost. Odgojiteljima i drugim stručnim djelatnicima, pak, pokazujemo bitnost duhovno-antropoloških zakonitosti, patnji koje korisnici nose u sebi od ranog djetinjstva, kao i kako se pripremati za svakodnevni suživot s mladim štićenicima.  

Grad Omiš već petu godinu financijski prati rad Centra za hagioterapiju Omiš. Uz suradnju s Centrom za socijalnu skrb i drugim ustanovama koje brinu o mlađim osobama, roditeljima, braniteljima i dr., naglasak se daje na osnaživanje svih članova obitelji. Kroz individualnu hagioterapijsku pomoć ili putem dežurnog telefona, s adolescentima u krizi odrastanja, odraslim pojedincima zbog strahova ili narušenih međuljudskih odnosa, potom s onima koji pate od ovisnosti ili agresivnog ponašanja zbog čega posljedice trpe svi u njihovom okruženju, te kronično bolesnima i osobama starije životne dobi. Održava se i grupna hagioterapija po interesnim skupinama i pojedinim institucijama, koja je dijelom ove godine bila provođena i ‘on line’.

https://www.hagioterapija-split.hr/ 

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.