Piše: Zrinka Marinović Šarić

Živimo u vremenu gdje svaka žena želi biti dio “influencer” svijeta. Uložila je sav trud i energiju, talente i sposobnosti u nestvaran život. Izgubljena tumara virtualnim svijetom instagrama željna pažnje i ljubavi.

INFLUENCERICA

Žena modernog vremena ne zove se uspješna i utjecajna već „influencerica“. Ostavlja trag ne „sebe“, već od sebe. Na duboka filozofska pitanja tko je, čija je, odakle je i kamo ide, daje plitke odgovore: gdje je trenutno, što radi, što jede, pije, kao se odijeva, s kim je.

Prodavajući laž da zaradi, skriva kako se osjeća, nepromišljajući o ženi kao čudesnom biću jer hoće svim svojim sposobnostima i trudom dati i ostaviti „ savršenu sliku“ svog života. Time stavlja u prvi plan „sebe“. Egocentrična je, potrebna pažnje, gledanja, divljenja, potvrde, priznanja, a zapravo dobije „fake“ priznanje i laskanje like-ovima. Influencerica postaje medij – mamac brenda, a time još više opsjeda žene trendovima. Utječe na svoje pratitelje, često bez stila, neautentična je. Loše trenutke i situacije ne želi zabilježiti, a zaboravlja da je poteškoća oblikuje. Lažući druge, laže sebe u nestvarnom svijetu instagrama gdje svi postaju frustrirani.

Imaju li influencerice „moć“ zatupiti ženu današnjice?

Da, zavodeći je prolaznim vremenitim, nebitnim. Koliko utječu na mlade djevojke koje se traže? Do te mjere da nepromišljaju i neotkrivaju vlastitu inteligenciju i vrijednost.
Influncerice savršenih slika i savršenog života frustriraju svoje pratitelje i ne žele im dobro. Žele svoju slavu i zaradu. A same čeznu za realnim životom i realnim slikama. Duboka izranjenost i praznina koju žele popuniti like-ovima i share-ovima. Manjak ljubavi, nježnosti i pažnje iz ranog djetinjstva, osjećaj bezvrijednosti nadoknađuju milijunskim pratiteljima virtualnog svijeta.

ŠTO TO ŽENI DANAŠNJICE NAJVIŠE TREBA?

Otkriti joj kako je vrhunsko biće. Što to mlada žena treba znati, čuti. vidjeti, osjetiti, doživjeti? Za što se to treba mlada žena ovog vremena odlučiti? Za čovjeka.

POVIJESNE ŽENE

Kroz povijest su se uvijek rađale hrabre i odvažne žene koje su vrijeme obilježile životom i smrću za vrednote, ideale, čovjeka, domovinu i vjeru. Sva vremena iznjedrila su žene koje su napravile pomak u društvu, koje su se zauzele za čovjeka, za ljudska prava, za svoj grad, svoju domovinu, za svijet. Kroz povijest uvijek se istaknula žena koja je znala izreći svoj „da“ životnoj zadaći, životnom pozivu, životnom poslanju. Žena koja je poput svjetionika zasvijetlila u olujnoj noći, ne samo drugim ženama, već i muškarcima koji su je željeli slijediti jer je znala Put.

Žena koja je znala tko je.

Žena koja je uspjela iščitati svoj životni poziv.

Žena koja je oćutjela vrlo rano čija je, odakle dolazi i kamo joj je poći.

Žena koja se nije bojala reći ISTINU koja je iznutra oslobađala, a izvana osudila da životom plati.

POSLUŠATI NUTARNJI GLAS ŽENE

Prvim neposluhom žene pao je čovjek, muškarac i žena. Današnja žena jede Evinu jabuku neposluha, a povijest i danas trpi posljedice. Riječ života nastanila se u utrobi. Koje li milosti da se život nastani u ženi. Kakvo čudesno biće može biti žena, kad joj je život povjeren, to malo krhko biće, bespomoćno potpuno ovisno o njoj. Ženi koja je samo sebedarje.

KAKO SE OSTVARITI KAO ŽENA?

Ti imaš uvijek šansu. Na tebi je odluka izabrati sebe.

Ti si sebi šansa da zaživiš ženu u sebi, tako da bi svaka žena poželjela biti „žena“. Što to ženi današnjice najviše treba? Priznanje? Vrednovanje? Velika plaća?

Ženi današnjice najviše treba otkriti tko je žena. Ti si dar neba zemlji. Ti si vrhunsko biće. Misao Stvoriteljeva. Čežnja, ljubav Njegova. Projekt, još te stvara, računa na tebe. Ti si jedinstvena, neponovljiva, originalna. Od 7,5 milijardi ljudi nitko nije kao ti. Zar ti to ne govori da si neizmjerno važna? Mlada žena treba znati istinu da ona je čudesno biće. Žena treba čuti svjedoke, treba vidjeti primjere, osjetiti da je voljena prije nego što ju je itko volio, doživjeti vlastitu vrijednost. Ženo, vrijedna si po tome što postojiš!

ŽENA

Nije dovoljno da si žena po svom spolu, već je potrebno da ti hoćeš biti ženom. Ako žena ne želi biti „žena“, ako neće biti žena, ništa ženstveno od nje, iz nje ne može izaći. Ništa ne može roditi, iznijeti, donijeti, iznjedriti. Ono što je zadaća žene, ono što je poslanje žene: „Ti možeš biti žena“, ali ako ne želiš i ne možeš se ostvariti, ako ne umiješ, ako ne znaš, ti nisi žena, ti si čovjek boli i patnje. Čovjek rana, čovjek koji masakrira, ubija, koji donosi razdor i unosi nemir. Ti si čovjek i dalje, ali čovjek potreban zdravlja i iscjeljenja.

ŽENA KOJA HOĆE BITI ŽENA

Dakle, ona koja hoće biti žena, to može biti. Nije nužno da rodiš dijete, ali ti si žena jer hoćeš biti žena. Zato ti rađaš, stvaraš i donosiš. Ti rađaš čovjeka u čovjeku makar ti nije biološko dijete. Ti činiš društvo novim, ti svijet činiš boljim jer si žena. Čovječanstvo silno treba žene!

Probudi u sebi volju „biti“ ŽENA. Zaživi. Poželi „biti“ ŽENA. Nitko te nije pitao želiš li biti žena. Jednostavno, bez tvoga dopuštenja ubačena si u svijet žena. Ti si žena, htjela ili ne htjela. Ovo je tvoje vrijeme, jer je to tvoja želja. Rađaš se iznova. Iako si čula nebrojeno puta: „Ah, ženama nije lako. Jadne žene. Teže je ženama nego muškarcima. Žene su patnice. Žene trpe porođajne boli, uf…“ Dosta je! Sada ti hoćeš biti ženom.

Ovo je tvoj odabir, tvoj pristanak. Ti prihvaćaš biti žena. Primaš sebe na dar. Očito je veličanstveno biti žena, kada te Netko htio, načinio, prvi volio, baš tebe planirao, jedinstvenu. Mora da ovaj svijet treba ženu – baš tebe. Povijest će ispisati tvoje ime postojanjem. Lijepo je što je postoji žena!

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.