Tomislav Ivančić, iz knjige Oče

U tebi je moj odmor, Gospodine

(Ulazak u more mira – odmor duše)

Isus je jednom rekao: “Dođite k meni svi vi, izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti” (Mt 11, 28). Meditacija je hodanje k Isusu. Ili, meditacija je otvaranje vrata Isusu da dođe
i odmori te.

TEKST MEDITACIJE

Sjediš opušteno, s rukama u krilu, uspravne kičme, blago se oslanjajući na noge ispred sebe. Disanje ošitom ne prekida tišinu. Sve oko tebe je mirno i tiho. Postaješ sve mirniji. Tišina te okružuje. Ti si duboka tišina. Tišina ulazi u tebe u sve pore tvoga tijela i duše. Osjećaš puninu u sebi. Imaš dovoljno vremena. Vrijeme je također tiho. Ono prestaje uznemirivati. Kao da je stalo. Postalo je kao more. Vječnost te okružuje. Trenutak u kome si ti čitav prisutan. Ništa više ne prolazi. Sve je u trenu prisutno u tebi.

Prepusti se tišini i moru vremena. Ostavljaš sve nevažno, sporedno. Napuštaš polako sve što te uznemiruje. Prilaziš onome što je u tebi bitno. Tvoja dubina se otvara. U njoj nalaziš sebe. Nema više ničega brzopletoga, ništa se ne kreće. Primjećuješ svaki pomak svoje duše. Otkrivaš biser svoga života. To si ti. Čudesna prisutnost, snaga koja je jača od vremena i prostora. Prepuštaš se tom doživljaju mira, vječnosti, slobode. Sve si spreman dati od sebe. Ništa ti nije važno. Daješ svoje imanje, svoje ispite, svoj studij, svoj rad, svoju karijeru, svoj dom, svoje brige, uspjehe i neugodne doživljaje. Sve možeš dati.

Ti ništa ne možeš izgubiti jer si ušao u vječnost. Taj mir i tišina, međutim, nisu prazna tišina. More prostora, vremena i slobode nije bezglavo “Ništa”, nego je to topla prisutnost. To je Bog. Sve je njime oživljeno. Sve je on pozvao u postojanje. Ostavljajući stvari i sporednosti života prihvaćaš jednu silniju i stvarniju prisutnost. Ulaziš u ocean, u beskraj prisutnosti, snage, svijesti, sigurnosti. Ti si obasjan pogledom dobroga Oca. Ulaziš u njegove raširene ruke, kao dijete skačeš u njegov zagrljaj. Prepusti se posve tom doživljaju.

Nakon pet do sedam minuta potpune prepuštenosti toj prisutnosti dopusti Duhu Svetome koji u tebi stanuje da kliče: “ABBA” (Rim 8, 15). Prepusti se tom unutarnjem klicanju. Neka to bude odraz tvog trenutnog odnosa prema Bogu Ocu. Neka ta riječ »ABBA« uđe u tvoje disanje i tako se proširi po čitavom tvom tijelu. Nemoj to govoriti ustima. Dubine tvoga bića neka to govore. To je govor tišine, mira i najviše aktivnosti. U tom promatranju Boga i najdubljem govornom odnosu prema njemu ostani sasvim miran. Ako te počnu smetati i rastresati neke misli ili slike, nemoj se uznemiravati. U dubokom miru svrati opet misao i pažnju na Boga, bez naprezanja i napetosti. Tako ćeš osjetiti da te pojedine rastresenosti uopće nisu odvratile od Boga i da uopće nisu prekinule meditaciju. Čak nemaš ni osjećaja neke borbe protiv rastresenosti. Napastima se najbolje odupiremo mirom bez naprezanja.

Može ti se učiniti kao da ćeš zaspati. Ne boj se! Sveta Terezija Velika upozorava da početnici u takvoj molitvi misle da su prospavali meditaciju. Bilo je to međutim stanje sabranosti koje je dublje od sna. Zato ovakva molitva čovjeka dvostruko više odmara negoli san. Istodobno se u takvoj molitvi najsnažnije aktivira čovjekova duša.

Dobro je izgovaranje riječi »ABBA« smjestiti u onaj dio svo- ga tijela ili psihe u kojem osjećaš bilo kakvu tegobu. Osjetit ćeš brzo olakšanje, a katkada i nutarnje izlječenje. Nakon desetak minuta takvog klicanja prepusti se opet dubokom miru u zagrljaju Božjem. Neka to bude kao da si zaronio u ocean povjerenja i sigurnosti. Ostani tako sve dotle dok osjećaš plodnost takvog predanja Bogu. Kad opaziš da je vrijeme meditacije isteklo, nemoj naglo prekinuti meditaciju, nego se mirno i polagano iz dubine svoga bića uspinji k svijesti svagdašnjice.

Ako moliš sam onda pokušaj spontano izgovarati riječi svoje odanosti Bogu i prepuštenosti njegovu zagrljaju. Možeš također polako početi moliti »Oče naš“. Ako pak moliš u skupini onda je dobro da svakako spontano rekneš svoju molitvu koja izlazi iz dubine tvoga bića. Dobro je također da netko od prisutnih započne neku pjesmu koja odgovara doživljaju molitve i meditacije.

Ovaj članak je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti za tiskano ili online izdanje.
Informaciju kako postati naš suradnik ili podupiratelj Zaklade hagioterapija dr. Tomislav Ivančić možete 
pronaći ovdje te tako pridonijeti razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Meditacija za tebe – Tomislav Ivančić

Prethodni članakAko ima bolesti – ima i lijeka
Sljedeći članakMUKE PO RODITELJSTVU
Tomislav Ivancic
Rođen je u Davoru 1938. godine. Nakon filozofskog i teološkog studija u Zagrebu i Rimu zaređen je 1966. godine za svećenika zagrebačke nadbiskupije. Postigavši magisterij iz filozofije i doktorat iz teologije na papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, vraća se 1971. godine u Zagreb gdje postaje profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pročelnik je katedre fundamentalne teologije, bio je jedan od urednika Bogoslovske smotre. Područja njegovog znanstvenog rada su filozofija, teologija i književnost. On istražuje odnos filozofije i teologije, vjere i znanosti, ateizma i religioznosti, objave i vjere, Crkve i crkvenih zajednica, kršćanstva i religija, fenomen sekti i pitanja teološke epistemologije. Osobito područje njegova zanimanja je istraživanje čovjekove egzistencijalno-duhovne dimenzije, gdje otkriva način suvremene evangelizacije te nužnost razvoja duhovne medicine, koja je uz somatsku i psihičku nezaobilazna u cjelovitom liječenju čovjeka, a osobito u liječenju duhovnih bolesti i ovisnosti. U tu svrhu razvio je metodu hagioterapije i osnovao 1990. godine u Zagrebu Centar za duhovnu pomoć čiji je predstojnik. Od 1971. godine uz rad na fakultetu bio je studentski vjeroučitelj u Zagrebu, inicijator molitvenog pokreta unutar Crkve u Hrvata, osnivač vjerničkog društva pod imenom Zajednica Molitva i Riječ (MiR), te voditelj brojnih seminara za duhovnu obnovu i evangelizaciju kod nas i u inozemstvu. Nakon završetka studija i znanstvenog doktorata iz fundamentalne teologije na ... (Nastavak pročitajte na https://hagio.hr/tomislav-ivancic/)