Nova kolumna – Sagradi kuću na stijeni

U uredništvu portala smo osobno uvidjeli kako nije jednostavno napraviti treći korak (misao, riječ i djelo) te pročitano provesti u praksu.
Kako bi sve nas motivirali i nadahnuli na konkretnu praksu odlučili smo pokrenuti novu kolumnu. Koja će za početak izlaziti dva puta tjedno i svaki tjedan će biti neki novi kolumnist član Zajednice Molitva i Riječ (ZMR). Ideja je da budu kratke, ali proživljene. Pozivamo i vas da pokušate s nama uroniti u praksu, ali i poslati nam svoje iskustvo prakse ili komentar na mail: urednistvo@hagio.hr

Piše: Ružica Alvir

“Biti ili ne biti?

“Biti ili ne biti?” Pitanje koje Shakespeare postavlja u svom poznatom djelu ‘Hamlet’.
To isto pitanje i mene je mučilo dugi niz godina. A jedan od odgovora daje naš pokojni fra Duda u svojoj poznatoj pjesmi “Biti mi daj”.

Povezano s navedenim odmah nam se postavlja niz novih pitanja: Što to znači biti? Što je život? Što je egzistencija? Što ili tko je Bitak? Većina ljudi bi se sigurno odmah složila kako je život rad, prehranjivanje u kombinaciji sa svim onim radnjama koje ponavljamo rutinski, svaki dan. Puno toga još se nađe u našim životima no je li to stvarno Život, ili je On ipak puno više?

Sigurno je da se ovi elementi nalaze u našim životima i da su na neki način bitni no zanimljivo je susresti ljude koji imaju (naizgled) sve, a ipak se ne nalaze ispunjenima. Kažu – ‘kao ne živim svoj život, uvijek isto, praznina, nezadovoljstvo…’

Možda se pitanju ‘Biti ili ne biti’ ipak lakše možemo približiti iz perspektive Bitka. Tko je On? Filozofija upućuje da nekoga treba upoznati kako bismo pouzdano mogli reći tko je.
Iz njene perspektive On/Bitak je dobar, istinit, lijep, jedan…. Ljubav. Dakle, sve je dobro u Njemu i On sve čini dobro. On je i uvijek istinit, kod Njega nema nešto nejasno… nekako sve je u svjetlu i posloženo. On je i lijep, što je na neki način spoj dobrote i istine. Ljepota vodi dobrome i zalaže se za istinu, zato je tako privlačna. A možda je među Njegovim najbitnijim osobinama upravo ova posljednja – On je jedan i jedinstven u ljubavi; sve povezuje i nema u Njemu razdora ili neke praznine.

Kad sve ovo uzmemo u obzir, možeš li reći da si mudar u svom življenju? Približavaš li se Bitku? Drugim riječima – živiš li istinu, dobrotu, ljepotu…ljubav? E da, to je život, tad si s Onim koji daje, tada možeš primati sve što tebe drži i onda zaista živiš, na životu si. Ti su zakoni upisani u svaku tvoju duhovno/tjelesnu stanicu. Znaš li ti to? Život je kada si u Njemu. Kada si sav/sva u Njega uronjena. Sve ostalo onda nađe svoj put, posloži se, bude dobro, bude lijepo… i osjetiš kako je to istina, kako si pun/puna ljubavi.

Sama sam u svom životu tražila odgovore o smislu i samom životu. Nisam ih nalazila u poslu, u drugi ljudima, u nekim navikama, u svemu što svijet nudi! Ali kad sam tražila kod Njega, tada sam sve nalazila. Od tada se apsolutno sve promijenilo u meni, pa i oko mene.

U Bitku nalazim sve što mi treba. Kroz Njega sve druge komponente u životu mogu razvijati, živjeti, probijati ili spasonosno trpjeti ako treba.

Što mogu konkretno napraviti da i počnem graditi svoj život i svoju kući na toj stijeni? Ono temeljno što je mome Duhu potrebno jest da cijelo svoje biće učim sabirati. Kako?

1. Sjednem, kleknem ili hodam na mirnom mjestu gdje me nitko barem 15 minuta neće ometati. Kratko sve misli, poslove i radnje dana ostavim i okrenem se sebi i svojim dubinama. Mogu to čini tako da postanem svjesna kako dišem, kako mi srce kuca… sjedeći ugodno se smjestim da osjetim svoje težište i svjesno se smirim.

2. Drugi korak je da zatvorim oči i posvijestim si kako je Onaj koji me stvorio tu, On me gleda, On sve drži, tako i mene i moje srce i moje cijelo biće. Samo boravim u toj svijesti, znajući da me voli. Sunčam se u Njegovom pogledu punom ljubavi. Ta me ljubav grije i ispunja i ja postajem svjesna kako me ta ljubav rasvjetljuje, puni, raznježuje, rasterećuje…kako je savršena. Nakon 10ak minuta polako se vraćam svakodnevici i u toj svijest opet idem u svoje poslove.

3. Jedna od mogućnosti je i šetnja. Možeš doticati cvijeće, drveće… sve u prirodi.
Sat vremena šetnje dnevno aktivira duhovne sposobnosti i olakšava sabiranje i meditacije opisane pod broj 1.

4. Ključni korak u konačnici je odlučiti se za dobrotu, istinu, ljubav i ljepotu.
Jedan od načina koji u tome pomaže je sudjelovanje na seminarima po modelu prof. Ivančića ili čitanje/upijanje neke od (mnogobrojne) duhovne literature koje nam je ostavio u nasljeđe.

Total
0
Shares
Prev
Ranjeno i ozdravljeno povjerenje

Ranjeno i ozdravljeno povjerenje

Piše: Mario Tokić Prije već dosta godina, spletom raznih okolonosti doživio sam

Next
Kolumna za ženu: Religiozna žena ili žena vjere

Kolumna za ženu: Religiozna žena ili žena vjere

Piše: Zrinka Šarić , hagioasistentica CHT Samobor  U naprednom svijetu


Ovaj sadržaj je besplatan. Ako želite pročitati više sadržaja, odnosno cijeli časopis možete se ovdje pretplatiti  za tiskano ili online izdanje. Na taj način postajete i podupiratelj Zaklade hagioterpaija dr. Tomislav Ivančić te pridonosite razvoju hagioterapije i ostvarenju naše vizije.

Možda će vas zanimati